2010. augusztus 17., kedd

smile and show your teeth

"mit látnak majd a jövő tudósai, ha minket tanulmányoznak?"


mitől mai ember az ember?
mik azok a tényezők, amik a mai ember önképét formálják?
vajon van még az embereknek önálló személyisége?


gyakran hallom elhangzani azt a pár szóból álló mondatot, hogy: "igazi egyéniség vagy."
de mikor mondhatom ezt el valakiről? vajon attól lesz személyisége valakinek ha mindenről van véleménye, vagy ez csupán a rendkívüli tájékozottságot tükrözné? netán attól, hogy nem hagyja magát elnyomni? vagy ez nem másról árulkodik, mintsem a hihetetlen céltudatosságról?
mitől karizmatikus valaki? már maga a szó is egy energikus kifejezés: karizmatikus. ezek az emberek rendkívül céltudatosak, és minden képességükkel a dolgok lehető legjobbra és legkedvezőbbre fordításán fáradoznak. véleményükre ad a legtöbb ember.
csak nézz tükörbe!
persze gyakran előfordul, hogy háta mögött kibeszélik és lehordják. de ez persze csak a cselekvőt minősíti. árulkodik arról, hogy mégis csak jelen van az irigység tulajdonsága az emberben. mások tökéletlensége arra vezérel minket, hogy kivesézzük minden rajta és benne található kisebb-nagyobb hibát...hátha ez jót tesz majd a mi kis nyomorult lelkünknek.


vajon hány embert sodor ez az ár, amit túlcivilizáltságnak hívok, a fogalom pedig roppant összetett a szememben.
a folytonos kapkodás, sietés és a saját figyelmünk folytonos lekötése a mai embert foglalkoztatja a leginkább.
rengeteg ember elvesztette már a kapcsolatot önmagával.
a lelke benne van egy testben, folyamatosan kifelé tereli a figyelmét, ahelyett, hogy néha befelé nézne. nem a hibákat keresve, egyetlen dolog amit ritkán kell gyakorolni, az az önkritika.
kell, hogy legyen, de ha lehet hanyagolni kell, mivel a lélek teljes összeomlásához vezethet a folyotonos hibakeresés...akárcsak egy számítógépnél...pittyeg pittyeg és egyszer csak besokall a hibakereső és lefagy.
az önemésztés és hibáztatás testi manifesztációiról nem is beszélve.


persze nehéz meglátni azt amit nem akarunk látni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése